De kattenvriendelijke tuin


Katten houden van het buitenleven, natuurlijk liggen ze graag op je dekbed uit te buiken en op de vensterbank boven de CV maar heerlijk op jacht naar alles wat beweegt is een instinct dat altijd aanwezig is. Behalve in de paartijd hebben katten nauwelijks contact met andere soortgenoten, ze leven solitair. Communicatie doen ze door het het markeren van geuren. Het eigen grondgebied is veelal jachtterrein, hier wordt gegeten dus geuren zet je af aan de rand van je eigen terrein, veelal bij de buren. Katten zetten de geuren af door te sproeien, poepen, krabben en het wrijven (vrijkomen van feromonen bij staart, kop en vooral onderkaak).

Hoe houden we nu onze katten in onze eigen tuin waarbij we het buitenleven van de kat respecteren?

Wij hadden een open tuin waarbij de katten na enig gesnuffel in de tuin al snel de schutting over gingen om de buurt te terroriseren. Met het uitbreiden van de clan is onze bezorgdheid toegenomen. Wij zouden onszelf niet kunnen vergeven als er wat zou gebeuren met onze kanjers en door de toename van de clan kregen wij ook meer moeite met de overlast die mogelijk veroorzaakt zou kunnen worden in de buurt door dit stelletje. Nadat Boris enkele dagen niet meer thuis was gekomen nam bij ons die bezorgdheid enkel maar toe. We betrapten ons er op dat de schuifdeur vaker dicht bleef. Tijd voor actie, de deur moet weer open en de katten moeten ook kunnen genieten van het buitenleven. Heerlijk in het zonnetje achter de vlinders aan, graven in het zand en rennen door de het struikgewas. In de winter van 2012 hebben wij dan ook besloten de tuin volledig te renoveren.

In het voorjaar van 2013 hebben we het tuinontwerp gereed en de buren ingelicht over de plannen. Er komt een hout-beton schutting met aan de bovenkant een 30 cm 5x5 gaas in een hoek van ongeveer 60 graden. De schutting is 2 meter hoog met vertikale planken. We hebben de schutting rondom door een specialist laten plaatsen en bij het huis hebben we ook een deur laten installeren. De deur is standaard op slot zodat niet een toevallige bezoeker de tuindeur opendoet waardoor de katten mogelijk zouden kunnen ontglippen. De stratenmaker heeft vervolgens het grondwerk uitgevoerd en de bestrating verzorgt.


Kattentuin-overzicht
Kattentuin-afgeschermd


Daarna konden wij ons ding doen, de tuin moet tenslotte nog worden gevuld met planten. Op het internet zijn veel planten te vinden die geschikt zijn voor katten. Wij hebben ze als volgt ingedeeld:

  • Geurige planten zijn wel zo handig direct onder aan de schutting rondom de beoogde kattentoilet plekjes. Wij hebben lavendel en amberkruid gebruikt maar je zou ook rozemarijn, tijm of een ander geurig kruid kunnen gebruiken (gebruik geen citroentijm).
  • Luilekker planten zijn ideaal voor de katten om eens lekker languit te gaan liggen. Wij hebben rondom de kleine vijver steenanjers en vetmuur gepland. De kleine vijver is een standaard vijverbak. De vijver geeft extra leven in de tuin. De katten vinden het heerlijk om hier te spelen.
  • Verstoppertje planten zijn lage planten waar de katten doorheen rennen en waar kleine insecten het jachtinstinct van de kat prikkelt. Wij hebben gekozen voor de Wilde aarbei en de maagdenpalm.
  • Goedgevoel planten zijn gewoon fijn voor de kat. Heerlijk even zweven van de geur van het Wilde kattenkruid of even je maag leeg maken met een paar siergrassen zoals de Zegge of de sierhaver. Zorg ervoor dat de grassoorten geen weerhaakjes op het blad heeft. Wat ook fijn is is het schildkruid. Katten zitten er tijdens de bloei graag middenin en de groei is weelderig in het voorjaar.
  • Een klimboom en een paar hogere struiken breekt het zicht in de tuin, dienen als krabpaal en uitkijktoren. Wij hebben midden in de tuin een dakplataan staan met enkele etages en een uitkijkplatform. Verder hebben wij een hibiscus en een vlinderstruik staan om nog wat insecten zoals vlinders te trekken. Zorg er voor dat de katten niet via deze struiken en bomen over de schutting zouden kunnen springen.Als u meer informatie wilt ontvangen, stuur ons gerust een berichtje.

Wanneer u de website bezoekt kan enige informatie worden opgeslagen (op uw eigen computer) in de vorm van een cookie om u automatisch bij een volgend bezoek te herkennen. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn Privacy verklaring