Wagenziekte / Reisziekte49771837_l (1)

Laatst ging ik met onze katten voor de jaarlijkse vaccinatie naar de dierenarts. Onze lieve kater Billy wordt altijd heel erg onrustig en miauwt de hele reis in de auto. Zodra we stilstaan is het weer goed. Zodoende vroeg ik me af of katten (en andere huisdieren) wagenziek kunnen zijn.
Wat blijkt bij navraag bij onze dierenarts. Net als bij mensen kunnen katten (huisdieren) ook wagenziek worden. Als ze in de auto zitten raakt het evenwichtsorgaan door het bewegen en schommelen in de war.
Symptomen zijn:
- braken
- misselijkheid
- kwijlen
- onrust, angst en trillen
Angst en onrust kan deze verschijnselen versterken. Een kat blijft meestal alleen klaaglijk miauwen, overgeven doen katten niet vaak.
Wagenziekte kan voorkomen worden door:
- de kat(ten) aan de auto te laten wennen, pas als hij zich prettig voelt in de auto ga je een stukje rijden
- in het begin korte ritten te maken, de kat moet de rit gaan associeren met een leuke en stressvrije ervaring
- bij thuis- of aankomst op de plek van bestemming de kat belonen voor zijn goede gedrag tijdens de rit
- voor voldoende frisse lucht te zorgen in de auto
- voorzichtig te rijden en zo weinig mogelijk te remmen of op te trekken
- de kat geen eten meer te geven binnen 2 uur voor vertrek
Medicatie tegen wagenziekte / reisziekte:
Er is medicatie tegen wagenziekte te krijgen bij de dierenarts of dierenwinkel. Echter er zijn weinig mensen die hun kat meenemen voor een lange(re) reis. De medicatie die er is zorgt er voor dat de kat sloom wordt en is daardoor beter geschikt voor langere ritten (dan de reis heen en terug naar de dierenarts).
Wilt u hiervoor toch medicatie voor uw kat, vraag er dan naar bij uw dierenarts. Zij kennen de kat en geven u de informatie die juist is ook qua dosering.
blog comments powered by Disqus

Wanneer u de website bezoekt kan enige informatie worden opgeslagen (op uw eigen computer) in de vorm van een cookie om u automatisch bij een volgend bezoek te herkennen. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn Privacy verklaring