Knoflook & uien - ontvlooien / ontwormen
Laatst kreeg ik een vraag of een kat ontvlooit c.q. ontwormd kan worden met knoflook.

Nou NEE, knoflook is giftig voor zowel de hond als de kat.

Alliumsoorten (ui-achtigen); knoflook, prei, sjalotten, sierui en bieslook bevatten bepaalde stoffen (oxidanten) die ervoor zorgen dat de rode bloedcellen beschadigd raken. De beschadiging en daarna de afbraak van rode bloedcellen is pas na een paar dagen in het bloed te zien. Ook de ziekteverschijnselen zijn pas na een paar dagen merkbaar, zoals sufheid, stinkende adem, buikpijn, diarree, bloed in de urine en minder eten. Het dagelijks eten van knoflook en/of ui kan een toenemend effect hebben, door de aanhoudende afbraak van rode bloedcellen. Met bloedarmoede als gevolg.
Bij katten kan het eten van 5 gram uien per kg lichaamsgewicht leiden tot de ziekteverschijnselen. Bij honden is dat 15 tot 30 gram per kg lichaamsgewicht. Paarden en koeien zijn hier ook gevoelig voor, schapen, geiten, ratten en muizen kunnen beter tegen uien. Wij mensen kunnen de ui-achtigen verteren, honden en katten kunnen deze stof
niet verteren
Symptomen die zichtbaar zijn, zijn; bleke slijmvliezen, wankelen, duizeligheid, donker rode-bruine urine, snelle/zwakke hartrime.
Behandeling; een vroege vaststelling kan door bloedonderzoek en is heel belangrijk voor de overlevingskansen van het dier.
Van knoflook wordt soms aangegeven dat deze zouden helpen bij het ontvlooien en dat uien goed zouden zijn voor het ontwormen van een dier. De enige wetenschappelijke onderzoeken die ik heb kunnen vinden zijn een onderzoek bij ratten en eentje bij muizen. Hieruit blijkt dat nooit bewezen is dat het geven van ui-achtigen werkt, maar door het bovenstaande is het ten zeerste af te raden. Voorkom vergiftiging van uw dier!

blog comments powered by Disqus

Wanneer u de website bezoekt kan enige informatie worden opgeslagen (op uw eigen computer) in de vorm van een cookie om u automatisch bij een volgend bezoek te herkennen. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn Privacy verklaring