Aandachtvragend gedrag


Wie (her)kent het niet. Je kat loopt over het toetsenbord als je aan het werkt bent, hij loopt gezellig met je mee door huis en loopt je voor de voeten of hij gaat boven op je boek zitten. Iedere keer dat je reageert door te praten tegen te kat, hem aait of oppakt en ergens anders neerzet krijgt de kat de aandacht die hij graag wil. Doordat de kat de aandacht krijgt die hij graag wil van de eigenaar heeft hij geleerd dat dit gedrag iedere keer beloond wordt. En succesvol gedrag zal een kat blijven herhalen. Het gedrag van de kat kan als problematisch worden ervaren als de frequentie en de manier waarop ongewenst is. Iedere kat heeft zijn eigen motivatie voor het aandacht vragende gedrag, dan kan zijn honger, verveling, contact of wil de kat bv naar buiten.

Tip:
Door op bepaalde tijden of met een bepaald ritme aandacht te geven of met de kat te spelen kunt u het gedrag verminderen. Daarnaast is het belangrijk om het ongewenste gedrag te negeren en het goede gedrag te belonen.

Wilt u het welzijn van uw kat verhogen door het ongewenste gedrag aan te pakken, neem dat contact met me op, ik adviseer u graag.


blog comments powered by Disqus

Wanneer u de website bezoekt kan enige informatie worden opgeslagen (op uw eigen computer) in de vorm van een cookie om u automatisch bij een volgend bezoek te herkennen. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn Privacy verklaring