Aai-agressie

De kat ligt gezellig spinnend bij je op schoot, naast je op de bank, of komt naar je toe om aandacht te vragen. Als eigenaar vindt je het fijn dat je je kat kan en mag aaien, maar dan ineens slaat de kat toe. Hij valt aan door bv je arm ineens vast te pakken met de poten en probeert te bijten of bijt door. Je hebt geen idee waarom hij ineens van zich af bijt of slaat.
Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen waarom de kat ineens uithaalt. Zo is er de lichaamstaal die een kat laat zien voordat hij gespannen of opgewonden raakt. Door deze signalen te leren herkennen kun je voorkomen dat de kat agressie in gaat zetten. Laat hem voor het zover komt met rust, je respecteert daarmee zijn grens.

Vergelijk het maar maar met onze menselijke contacten. Wij begroeten elkaar, geven een hand, een lach en een knuffel maar, deze begroeting geeft niet direct toegang aan een intiemere begroeting met een kus of een aai over je buik. Ook wij mensen hebben sociale grenzen net als katten.

Tip:
Straf een agressieve kat nooit, hoe moeilijk of lastig dat ook is. De agressie die de kat heeft en ervaart (door bv een tik) kan gevaarlijk zijn en kan hij afreageren op de eigenaar.

Meer weten over agressie of wil je je maatje beter leren begrijpen. Neem dan vrijblijvend
contact met me op of kijk op Advies op maat voor meer informatie.
blog comments powered by Disqus

Wanneer u de website bezoekt kan enige informatie worden opgeslagen (op uw eigen computer) in de vorm van een cookie om u automatisch bij een volgend bezoek te herkennen. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn Privacy verklaring