Knoflook & uien

Knoflook & uien - ontvlooien / ontwormenLaatst kreeg ik een vraag of een kat ontvlooit c.q. ontwormd kan worden met knoflook.

Nou NEE, knoflook is giftig voor zowel de hond als de kat.

Alliumsoorten (ui-achtigen); knoflook, prei, sjalotten, sierui en bieslook bevatten bepaalde stoffen (oxidanten) die ervoor zorgen dat de rode bloedcellen beschadigd raken. De beschadiging en daarna de afbraak van rode bloedcellen is pas na een paar dagen in het bloed te zien. Ook de ziekteverschijnselen zijn pas na een paar dagen merkbaar, zoals sufheid, stinkende adem, buikpijn, diarree, bloed in de urine en minder eten. Het dagelijks eten van knoflook en/of ui kan een toenemend effect hebben, door de aanhoudende afbraak van rode bloedcellen. Met bloedarmoede als gevolg.
Bij katten kan het eten van 5 gram uien per kg lichaamsgewicht leiden tot de ziekteverschijnselen. Bij honden is dat 15 tot 30 gram per kg lichaamsgewicht. Paarden en koeien zijn hier ook gevoelig voor, schapen, geiten, ratten en muizen kunnen beter tegen uien. Wij mensen kunnen de ui-achtigen verteren, honden en katten kunnen deze stof
niet verteren
Symptomen die zichtbaar zijn, zijn; bleke slijmvliezen, wankelen, duizeligheid, donker rode-bruine urine, snelle/zwakke hartrime.
Behandeling; een vroege vaststelling kan door bloedonderzoek en is heel belangrijk voor de overlevingskansen van het dier.
Van knoflook wordt soms aangegeven dat deze zouden helpen bij het ontvlooien en dat uien goed zouden zijn voor het ontwormen van een dier. De enige wetenschappelijke onderzoeken die ik heb kunnen vinden zijn een onderzoek bij ratten en eentje bij muizen. Hieruit blijkt dat nooit bewezen is dat het geven van ui-achtigen werkt, maar door het bovenstaande is het ten zeerste af te raden. Voorkom vergiftiging van uw dier!

Comments

Aandachtvragend gedrag

Aandacht vragend gedrag

Wie (her)kent het niet. Je kat loopt over het toetsenbord als je aan het werkt bent, hij loopt gezellig met je mee door huis en loopt je voor de voeten of hij gaat boven op je boek zitten. Iedere keer dat je reageert door te praten tegen te kat, hem aait of oppakt en ergens anders neerzet krijgt de kat de aandacht die hij graag wil. Doordat de kat de aandacht krijgt die hij graag wil van de eigenaar heeft hij geleerd dat dit gedrag iedere keer beloond wordt. En succesvol gedrag zal een kat blijven herhalen. Het gedrag van de kat kan als problematisch worden ervaren als de frequentie en de manier waarop ongewenst is. Iedere kat heeft zijn eigen motivatie voor het aandacht vragende gedrag, dan kan zijn honger, verveling, contact of wil de kat bv naar buiten.

Tip:
Door op bepaalde tijden of met een bepaald ritme aandacht te geven of met de kat te spelen kunt u het gedrag verminderen. Daarnaast is het belangrijk om het ongewenste gedrag te negeren en het goede gedrag te belonen.

Wilt u het welzijn van uw kat verhogen door het ongewenste gedrag aan te pakken, neem dat contact met me op, ik adviseer u graag.


Comments

Aai-agressie

De kat ligt gezellig spinnend bij je op schoot, naast je op de bank, of komt naar je toe om aandacht te vragen. Als eigenaar vindt je het fijn dat je je kat kan en mag aaien, maar dan ineens slaat de kat toe. Hij valt aan door bv je arm ineens vast te pakken met de poten en probeert te bijten of bijt door. Je hebt geen idee waarom hij ineens van zich af bijt of slaat.
Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen waarom de kat ineens uithaalt. Zo is er de lichaamstaal die een kat laat zien voordat hij gespannen of opgewonden raakt. Door deze signalen te leren herkennen kun je voorkomen dat de kat agressie in gaat zetten. Laat hem voor het zover komt met rust, je respecteert daarmee zijn grens.

Vergelijk het maar maar met onze menselijke contacten. Wij begroeten elkaar, geven een hand, een lach en een knuffel maar, deze begroeting geeft niet direct toegang aan een intiemere begroeting met een kus of een aai over je buik. Ook wij mensen hebben sociale grenzen net als katten.

Tip:
Straf een agressieve kat nooit, hoe moeilijk of lastig dat ook is. De agressie die de kat heeft en ervaart (door bv een tik) kan gevaarlijk zijn en kan hij afreageren op de eigenaar.

Meer weten over agressie of wil je je maatje beter leren begrijpen. Neem dan vrijblijvend
contact met me op of kijk op Advies op maat voor meer informatie.
Comments

Wagenziekte / Reisziekte49771837_l (1)

Laatst ging ik met onze katten voor de jaarlijkse vaccinatie naar de dierenarts. Onze lieve kater Billy wordt altijd heel erg onrustig en miauwt de hele reis in de auto. Zodra we stilstaan is het weer goed. Zodoende vroeg ik me af of katten (en andere huisdieren) wagenziek kunnen zijn.
Wat blijkt bij navraag bij onze dierenarts. Net als bij mensen kunnen katten (huisdieren) ook wagenziek worden. Als ze in de auto zitten raakt het evenwichtsorgaan door het bewegen en schommelen in de war.
Symptomen zijn:
- braken
- misselijkheid
- kwijlen
- onrust, angst en trillen
Angst en onrust kan deze verschijnselen versterken. Een kat blijft meestal alleen klaaglijk miauwen, overgeven doen katten niet vaak.
Wagenziekte kan voorkomen worden door:
- de kat(ten) aan de auto te laten wennen, pas als hij zich prettig voelt in de auto ga je een stukje rijden
- in het begin korte ritten te maken, de kat moet de rit gaan associeren met een leuke en stressvrije ervaring
- bij thuis- of aankomst op de plek van bestemming de kat belonen voor zijn goede gedrag tijdens de rit
- voor voldoende frisse lucht te zorgen in de auto
- voorzichtig te rijden en zo weinig mogelijk te remmen of op te trekken
- de kat geen eten meer te geven binnen 2 uur voor vertrek
Medicatie tegen wagenziekte / reisziekte:
Er is medicatie tegen wagenziekte te krijgen bij de dierenarts of dierenwinkel. Echter er zijn weinig mensen die hun kat meenemen voor een lange(re) reis. De medicatie die er is zorgt er voor dat de kat sloom wordt en is daardoor beter geschikt voor langere ritten (dan de reis heen en terug naar de dierenarts).
Wilt u hiervoor toch medicatie voor uw kat, vraag er dan naar bij uw dierenarts. Zij kennen de kat en geven u de informatie die juist is ook qua dosering.
Comments

Koude pootjes door de Sneeuw / Pekel

Sneeuw in Nederland dat is best bijzonder de laatste jaren. Sommige katten hebben nog nooit sneeuw gezien en weten niet wat ze mee maken. Ze nemen een sprint om buiten te komen, ineens staan ze stil en dan (van angst, van het onbekende) gaan ze plassen. Dat is niet erg, het is even wennen voor ze, daarna lopen ze rustig door de tuin of buiten op straat. Het territorium wordt verkend en voor je het weet zijn ze weer binnen. Echter tijdens deze wandeling door hun territorium krijgt de kat zowel sneeuw als pekel tussen zijn pootjes en op de vacht van zijn buik. Schoonmaken van de poten en de buik bij binnenkomst voorkomt dat ze tijdens het schoonlikken geen zout, antivries of andere gevaarlijke chemicaliën binnen krijgen. Wrijf uw kat daarna goed en grondig droog.


34576106_m
Comments

Wanneer u de website bezoekt kan enige informatie worden opgeslagen (op uw eigen computer) in de vorm van een cookie om u automatisch bij een volgend bezoek te herkennen. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn Privacy verklaring